4ήμερη Αεροπορική Εκδρομή στη Χίο – Αγία Μαρκέλλα, Πυτιός, Αρμόλια, Μεστά, Πυργί, Εμπορειό, Καλαμωτή, Ανάβατος, Καρδάμυλα, Λαγκαδά – 15.07.2024

530,00740,00

Αναχώρηση: Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Κατηγορίες: , Κωδικός προϊόντος: Μ/Δ

Διαθέσιμες επιλογές:

Περιγραφή

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 4ΗΜΕΡΗΣ AEΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

στο νησί της Mαστίχας / ΧΙΟΣ

Αρμολιά – Μεστά – Πυργί – Εμπορειός – Ανάβατος

Αυγώνυμα – Λιθί – Καμπος – Βολισσός – Αγία Μαρκέλλα

Πυτιός – Μύλοι Βροντάδου – Δασκαλόπετρα – Καρδάμυλα – Λαγκάδα

 

1η Ημέρα (15.07.2024): Αθήνα (Νέα Μάκρη) – Ελ.Βενιζέλος – Αρμόλια – Μεστά – Πυργί – Μουσείο Μαστίχας – Εμπορειός

Συγκέντρωση και αναχώρηση για το αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος. Άφιξη, έλεγχος ταξιδιωτικών εγγράφων, επιβίβαση στο αεροπλάνο και αναχώρηση για το νησί της Μαστίχας (07:20). Άφιξη στην όμορφη Χίο (08:10), επιβίβαση στο πούλμαν και αναχώρηση για τα Αρμόλια. Στην εκκλησία της Παναγίας που είναι ενωμένη με τον Άγιο Δημήτριο στην πλατεία του χωριού, υπάρχει ένα παλιό ωραίο τέμπλο που χρονολογείται από το 1744. Μετά τα Αρμόλια κινούμαστε προς τα Μεστά, ένα καλοδιατηρημένο χωριό-κάστρο της Βυζαντινής περιόδου, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο διατηρητέο Μνημείο. Είναι ένα πραγματικά όμορφο χωριό με στενούς δρόμους, μικρά πέτρινα σπιτάκια κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο που σχηματίζουν ένα ισχυρό προστατευτικό τείχος. Επόμενη επίσκεψη μας το Πυργί. Εδώ υπάρχει ένας πύργος από τον οποίο πήρε το όνομά του και το χωριό. Το Πυργί είναι γνωστό και σαν “ζωγραφικό χωριό” λόγω της εκπληκτικής αρχιτεκτονικής του που διατηρείται και σήμερα. Τα κτίρια είναι παλιά και χτισμένα κυρίως από πέτρα, και από τα μπαλκόνια τους κρέμονται αρμαθιές με αποξηραμένα τοματάκια. Εδώ γίνεται η μεγαλύτερη παραγωγή μαστίχας. Φεύγοντας από το Πυργί επισκεπτόμαστε το Μουσείο Μαστίχας, στο μοναδικό σημείο της Μεσογείου όπου καλλιεργείται ο σχίνος της ποικιλίας Pistacialentiscusvar από τον οποίο παράγεται η μαστίχα. Μετά το Πυργί πηγαίνουμε στον Εμπορειό, όπου στην αρχαιότητα ήταν το κέντρο άνθησης του εμπορίου του νησιού από το οποίο πήρε και το όνομα του. Χρόνος για μπάνιο και φαγητό και κατευθυνόμαστε προς τη Χώρα όπου τελειώνει η σημερινή περιήγησή μας στο νησί. Επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο μας και το υπόλοιπο της ημέρας έχουμε ελεύθερο χρόνο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

2η Ημέρα (16.07.2024): Νέα Μονή – Ανάβατος – Αυγώνυμα – Λιθί – Καμπος Αναχώρηση μετά το πρωινό από το ξενοδοχείο μας. Ξεκινάμε από την πόλη της Χίου και πηγαίνουμε προς την Νέα Μονή, η οποία χτίστηκε τον 11ο αιώνα (ανάμεσα στο 1042-1056) και αφιερώθηκε στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το Μοναστήρι κατατάσσεται στα μνημεία που είναι υπό την προστασία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Σήμερα είναι μια από τις τρεις εναπομείνασες συλλογές στην Ελλάδα της Βυζαντινής περιόδου και παραμένουν σε σχετικά καλή κατάσταση.  Φεύγουμε από την Νέα Μονή και πηγαίνουμε στον Ανάβατο. Ο Ανάβατος, ο λεγόμενος Μιστράς του Αιγαίου, βρίσκεται στα Δυτικά της Χίου, ενώ είναι κτισμένος πάνω από έναν απότομο γκρεμό, κρυμμένος από τα αδιάκριτα βλέμματα, δύσβατος στην ανάβασή του, σαν ένα κανονικό φρούριο, εντυπωσιάζει με την εμφάνισή του. Στον Ανάβατο θα δούμε  το λεγόμενο “Τριώροφο” που αποτελείται από το λιοτρίβι, το διδακτήριο, την Δεξαμενή και την εκκλησία της Παναγιάς. Ο οικισμός-μνημείο είναι ένα ποίημα ομορφιάς χάρη στα πυργωτά σπίτια του, τις αψίδες, τα τόξα και τα κατακόρυφα σχεδόν καλντερίμια του. Επόμενη στάση μας το χωριό Αυγώνυμα, με τα κρυφά περάσματα και τα σπίτια που επικοινωνούσαν το όποιο ανήκει στα Μεσαιωνικά χωριά. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι ο τρόπος που έχει οικοδομηθεί, ο οποίος βασίζεται στην ανάγκη των παλιότερων ετών να προστατευθούν οι κάτοικοι από τις επιδρομές των πειρατών. Έπειτα άφιξη στο Λιθί, χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά, ανάμεσα σε πεύκα και άλλη πλούσια βλάστηση, με πρόσωπο στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου πελάγους. Παραμονή για μπάνιο και μεσημεριανό φαγητό. Επόμενη στάση μας ο Κάμπος της Χίου, μια από τις πιο εντυπωσιακές περιοχές, ευρέως γνωστή για τα μυροβόλα περιβόλια εσπεριδοειδών, αλλά και τα παλιά αρχοντικά σπίτια. Η περιοχή έχει κηρυχθεί «ιστορικός τόπος» και «παραδοσιακός οικισμός», προστατευόμενος από το Υπουργείο Πολιτισμού. Βασικό χαρακτηριστικό των περιβολιών του Κάμπου, είναι οι ψηλοί τοίχοι από θυμιανούσικη πέτρα, που προστατεύουν την κάθε ιδιοκτησία από τα δυσχερή καιρικά φαινόμενα. Οι αριστοκρατικές οικογένειες της Χίου, Γενουάτικες και ντόπιες, έκτισαν στην περιοχή τα σπίτια τους από το δέκατο τέταρτο αιώνα. Οι απαγορευτικοί τοίχοι που συναντά ο επισκέπτης κατά μήκος του δρόμου, κρύβουν ολόκληρους μικρόκοσμους, οι οποίοι περιλαμβάνουν περίτεχνα διακοσμημένες αυλές, μεγάλα αρχοντικά σπίτια, δενδροσκέπαστα σοκάκια και κήπους με πληθώρα λουλουδιών. Στην συνέχεια θα επισκεφτούμε το Μουσείο Citrus που στεγάζεται σε ένα οικογενειακό ειδικά διαμορφωμένο μοναδικό αρχοντικό του 1742 και δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάδειξη και την προβολή της ιστορίας, της καλλιέργειας, της συλλογής και της διακίνησης εσπεριδοειδών της Χίου. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

3η Ημέρα (17.07.2024): Μονή Μουνδών – Βολισσός – Αγία Μαρκέλλα – Πυτιός

Αναχώρηση μετά το πρωινό από το ξενοδοχείο μας. Πρώτη μας επίσκεψη η Ιερά Μονή Μουνδών, κτισμένη σε ένα ήρεμο φυσικό περιβάλλον στη Βορειοδυτική Χίο. Συνεχίζουμε προς την Βολισσό, η οποία, κατά το Θουκυδίδη, φημιζόταν ως η γενέτειρα του Ομήρου. Στην κορυφή του λόφου κατασκευάστηκε ένα κάστρο τα μεσαιωνικά χρόνια. Επόμενη στάση μας το μεγαλύτερο προσκύνημα του νησιού, ο Ιερός Ναός και ο τόπος μαρτυρίου Της Αγίας Παρθενομάρτυρος Μαρκέλλας της Χιοπολίτιδος. Στο χώρο του προσκυνήματος είναι κτισμένος ο ομώνυμος Ιερός Προσκυνηματικός Ναός της Αγίας και μετά από περίπου δύο χιλιόμετρα πεζοπορίας φθάνουμε στο Άγιασμα, όπου είναι και ο τόπος Μαρτυρίου της. Τελευταίος προορισμός της περιήγησης μας είναι το Πυτιός, όπου υπάρχει ένας παλαιός βυζαντινός πύργος, ένας ανεμόμυλος και μερικές εκκλησίες. Ελεύθερος χρόνος για να απολαύσουμε το μεσημεριανό μας φαγητό στην περιοχή κι επιστροφή στη Χώρα. Ελεύθερο βράδυ. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

4η Ημέρα (18.07.2024): Μύλοι Βροντάδου – Δασκαλόπετρα – Καρδάμυλα – Λαγκάδα – Χίος – Ελ. Βενιζέλος – Αθήνα (Νέα Μάκρη)

Αναχώρηση μετά το πρωινό από το ξενοδοχείο μας. Φεύγοντας από την πόλη και γύρω στο 1.5 χλμ θα περάσουμε την περιοχή Ταμπάκικα, τα οποία αποτέλεσαν μια παλαιά βιομηχανική ζώνη της Χίου. Σήμερα δεσπόζουν τέσσερις αποκατεστημένοι ανεμόμυλοι, οι οποίοι μαζί με άλλους που υπήρχαν στην ίδια περιοχή, εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των γειτονικών βυρσοδεψείων ,των εργαστηρίων στα οποία γινόταν κατεργασία δερμάτων. Στη συνέχεια θα κάνουμε στάση στην Δασκαλόπετρα. Η περιοχή οφείλει το όνομά της στο μεγάλο δάσκαλο και ξακουστό ποιητή της αρχαιότητας, Όμηρο, όπου σύμφωνα με την παράδοση δίδασκε εδώ, όπου βρίσκεται και η ομώνυμη πέτρα. Πρόκειται για μία παραλία, με μικρά και μεγάλα βότσαλα, πεντακάθαρα νερά, δίπλα στο ομώνυμο γραφικό λιμανάκι. Εδώ σύμφωνα με την παράδοση, ο αγαπητός σε όλους τυφλός ποιητής και δημιουργός των επών της Ιλιάδας και της Οδύσσειας συνήθιζε να διδάσκει τους μαθητές του, παίζοντας λύρα με την θάλασσα να απλώνεται κάτω από τα πόδια του. Φεύγοντας από την Δασκαλόπετρα θα κάνουμε στάση στο Μνημείο Ψυχάρη. Στη βόρεια πλευρά του Βροντάδου, σε ένα ωραίο λοφίσκο πάνω από τη θάλασσα, βρίσκεται το μαρμάρινο μνήμα του μεγάλου Χιώτη φιλόλογου και γλωσσολόγου δημοτικιστή Γιάννη Ψυχάρη (1854 – 1929). Ο Ψυχάρης γεννήθηκε στην Οδησσό της Ρωσίας, σπούδασε και δίδαξε ως καθηγητής στο Παρίσι όπου και πέθανε ενώ – κατά επιθυμία του – θάφτηκε στο Βροντάδο. Στη συνέχεια αναχώρηση προς Λαγκάδα, όπου είναι ένα σχετικά νέο χωριό και από τα λίγα χωριά του νησιού που χτίστηκαν κοντά στη θάλασσα. Οι περισσότεροι κάτοικοί της είναι ναυτικοί οι οποίοι τριγυρνούν με τα εμπορικά καράβια τους στις θάλασσες όλου του κόσμου. Φεύγουμε από την Λαγκάδα για τον τελικό μας προορισμό, τα Καρδάμυλα. Τα Καρδάμυλα είναι παραλιακό χωριουδάκι και αναπτύσσεται σε θέρετρο, διατηρώντας τα παραδοσιακά στοιχεία του. Έως τα τέλη του περασμένου αιώνα οι κάτοικοι ασχολούνταν αποκλειστικά με τη γεωργία και την κτηνοτροφία και σταδιακά άρχισαν να στρέφονται προς τη ναυτιλία. Aπό τα Καρδάμυλα κατάγονται ή γεννήθηκαν πολλοί, που ανήκουν στον μεγάλο εφοπλιστικό κύκλο της Eλλάδας, ενώ μεγάλος αριθμός των κατοίκων είναι ναυτικοί. Στη συνέχεια άφιξη στο αεροδρόμιο, έλεγχος ταξιδιωτικών εγγράφων, επιβίβαση στο αεροπλάνο και αναχώρηση για το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος (21:55). Επιστροφή στο αεροδρόμιο Αθηνών (22:45) με τις καλύτερες αναμνήσεις.

 

Η σειρά των επισκέψεων ενδέχεται να τροποποιηθεί,

με στόχο την καλύτερη διεξαγωγή του προγράμματος.

 

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ!

Περιλαμβάνονται:
  • Η μεταφορά των συμμετεχόντων με πολυτελή κλιματιζόμενα πούλμαν.
  • Αεροπορικά Εισιτήρια με τη Sky Express: Αθήνα 07:20 – Χίος 08:10 & Χίος 21:55 – Αθήνα 22:45/ Φόροι αεροδρομίου, μία (1) χειραποσκευή 8 κιλών, ένα (1) προσωπικό αντικείμενο και μία (1) παραδοτέα αποσκευή 20 κιλών.
  • Tρεις (3) διανυκτερεύσεις στη Χώρα της Χίου, στο ξενοδοχείο Chios Chandris Hotel 4* με ημιδιατροφή.
  • Τοπικός ξεναγός στο νησί της Χίου.
  • Ασφαλιστική κάλυψη αστικής και επαγγελματικής ευθύνης.
  • Αρχηγός, συνοδός της Εταιρείας μας.
  • Φ.Π.Α.
Δεν Περιλαμβάνονται:
  • Φόροι διαμονής (ειδικό τέλος διανυκτέρευσης): 7,00€ ανά δωμάτιο, ανά διανυκτέρευση και καταβάλλονται στο ξενοδοχείο από τους συμμετέχοντες.
  • Είσοδοι σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους κ.α.
  • Επιπλέον γεύματα, ποτά, φιλοδωρήματα.
  • Ό,τι αναφέρεται ως προαιρετικό ή προτεινόμενο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

    Το όνομά σας (απαραίτητο)

    Το τηλέφωνό σας (απαραίτητο)

    Το email σας

    Επιλέξτε σκοπό επικοινωνίας

    Επιπλέον πληροφορίες

    ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΥΠΟ ΔΩΜΑΤΙΟΥ

    Family Room, Τρίκλινο, Δίκλινο, Μονόκλινο